Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Pokračovaním v prehliadaní tejto webovej stránky súhlasíte s používaním súborov cookie a vašich osobných údajov v súlade s nariadením EÚ GDPR. Viac detailov
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Zázrak prírody - orechy

Publikované 05-03-2017 1719
Obľúbené0

Chutné, výživné, zdravé, celoročne dostupné a univerzálne. Všetky tieto superlatíva patria hrdinom dnešného článku, orechom. Dnes si predstavíme jednotlivé druhy orechov, ich využitie a dôvody, prečo by sa mali stať súčasťou vášho jedálnička.

Ak je to možné, kupujte nepražené a nesolené orechy – tak znie rada, ktorá platí pre každý jeden druh. Iba prirodzené orechy bez úprav si totiž zanechávajú všetky potrebné výživné látky.

 

Vlašské orechy

 Dá sa povedať, že vlašské oriešky sú v našich podmienkach najznámejšie a nejeden šťastlivec má strom orecha priamo na záhrade. Vlašský orech obsahuje viac ako 60% tukov, pričom väčšinu tvoria tie zdravé, nenasýtené. Okrem toho každý jeden oriešok ukrýva antioxidanty, kyselinu listovú, železo, horčík, draslík, zinok, mangán, vitamíny skupiny B a E. Čo to znamená pre naše telo? Tieto orechy sú účinné pri:

-       znižovaní cholesterolu a krvného tlaku, podporujú tiež zdravie srdcovo-cievnej sústavy,

-       boji proti nervozite a únave organizmu,

-       posilnení obličiek,

-       problémoch s vypadávaním vlasov,

-       neplodnosti.

Stačí pritom skonzumovať menšiu hrsť orechov denne. Vlašské orechy sa skladujú v chlade a takto vydržia niekoľko mesiacov. Orechy tiež môžete zamraziť alebo ich naložiť v mede. Využitie týchto dobrotiek snáď ani netreba popisovať. Tradične sa u nás využívajú na prípravu koláčov a krémov. Pochutiť si tiež môžete na likéry alebo pálenke a bežne sa stretávame i s olejom. Čo ale určite musíte vyskúšať, je maslo. Prípravu zvládnete i doma s každým lepším mixérom.

 

Kešu orechy

Jemne maslovo sfarbené oriešky s charakteristickou, zaujímavou chuťou - to sú kešu orechy. Kešu orechy s obľubou využíva každý vegetarián, vegán i zástanca surového stravovania. Môžete ich totiž využiť na sladko i na slano. Svoje miesto si nájdu v kaši, nákype a hravo z nich vyrobíte krém na zákusok. Ak preferujete skôr slané jedlá, vyskúšajte si z nich pripraviť nátierku, maslo, alebo ich pridať do šalátov či krémových polievok alebo rizota.

Pravidelná konzumácia kešu má priaznivý vplyv na pokožku, zrak, pomáhajú zvládať stres a podporujú zdravie nervovej sústavy. Bonusom je to, že pre svoj nízky glykemický index sú vhodné i pre diabetikov.

Zdravý TIP: milujete syry ale mlieko vám spôsobuje problémy? Kešu sú priam stvorené na výrobu domácich syrov. Záleží len na vás, aký syr uprednostňujete. Ak o vegánskom syre práve teraz čítate po prvý krát, začnite s tým najjednoduchším receptom na kešu parmezán. Potrebujete len mixér, kešu a soľ (ideálne himalájsku alebo morskú). Orechy rozmixujte, pridajte soľ a osobne odporúčam ešte trochu sušeného cesnaku. Takto pripravená zmes naozaj plne nahradí parmezánovú chuť vo vašich jedlách.

 

Mandle

Hľadáte potravinu plnú vlákniny, bielkovín, zdravých tukov a minerálov? Práve ste ich našli, sú to mandle. Okrem toho fungujú ako silný antioxidant a to vďaka vysokému obsahu vitamínu E. Pre náš organizmus prinášajú radu výhod:

-       prevencia proti rakovine,

-       pomáhajú diabetikom,

-       majú priaznivý vplyv na cievny systém, regulujú tlak a cholesterol,

-       posilňujú vlasy, nechty, zuby a pokožku,

-       sú mimoriadne vhodné pre ženy s menštruačnými problémami.

Čo pripraviť z mandlí? Všetky možné dezerty, marcipán, krémy, maslá či domáce mandľové mlieko. S mandľami sa môžete stretnúť v rôznych formách – so šupkou alebo bez, mandľové lupienky, múka a tiež olej.

 

Para orechy

Tento mimoriadne chutný orech pochádza priamo z najväčšieho pralesa sveta. Áno, naozaj k nám cestuje až z Amazonského pralesa. Para orech je taká malá, vitamínovo-minerálovo-antioxidačná bomba. Pozor na denné množstvo, všetkého predsa veľa škodí a u para orechov to platí na 100%. Môžete sa nimi totiž i priotráviť. Konkrétne jednou z látok, ktorú obsahujú – selénom. Denne sa tak neodporúča skonzumovať viac ako 5 kusov. Netreba sa ich ale báť, pár kúskov denne vám dodá potrebné tuky, vitamín E, vitamíny skupiny B a minerály. Pridať ich môžete do zeleninových a ovocných šalátov, raw dezertov alebo domácich čokoládových praliniek.

 

Pekanové orechy

Jemnou a nasladlou chuťou sú charakteristické pekanové orechy, ktoré tiež pochádzajú z Ameriky. Pre vysoký obsah zinku, železa, vápnika a vitamínov A a B sú vhodné ako prevencia a podporná liečba pri:

-       alopécii,

-       alzheimerovej, parkinsonovej chorobe a skleróze,

-       oslabenej imunite,

-       tráviacich problémoch,

-       srdcovo-cievnych ochoreniach.

Vzhľadovo sú asi najviac podobné vlašským orechom a v kuchyni majú univerzálne využitie.

 

Píniové oriešky  

Oriešky alebo skôr semienka? V skutočnosti ide o semená borovice rastúcej prevažne v severských krajinách, najmä v Kanade. Sú zdravé, chutné, jemné a naozaj vzácne, čo sa odzrkadluje aj v ich vyššej cene.

Ak si tento „luxus“ z času na čas doprajete, svoje telo nabijete:

-       zdravými tukmi,

-       minerálmi (železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, sodík),

-       vitamínmi ( A, B, C, E, K).

To znamená, že okrem podpory imunity, trávenia a nervovej sústavy získa telo i potrebnú energiu. Môžete nimi posypať akékoľvek jedlo a tak zvýšiť jeho výživovú hodnotu.

 

Lieskové orechy

Lieska je zázračný ker, ktorý miluje nejedna princezná (a veverička). Ide pritom o rastlinu, ktorá bežne rastie i u nás. Z lieskových orieškov pripravíte maslo, mlieko alebo chronicky známu orieškovú nátierku. Doma vyrobená vám však zaručí naozaj kvalitnú a zdravú sladkosť. Lieskové orechy podporujú činnosť sleziny a pankreasu. Ak patríte medzi psychicky či fyzicky vyťažených ľudí, lieskovce sú účinné v boji proti únave a pomáhajú budovať svalovú hmotu. Priaznivo pôsobia i proti demencii.

 

Arašidy

Na čo sú dobré arašidy? Tak napríklad, pomôžu vám, ak máte problém s trávením a nepravidelnou stolicou, podporia činnosť mozgu a správne fungovanie nervovej sústavy. Hrsť arašidov denne zabezpečí telu potrebné antioxidanty, zdravé tuky, proteíny a vitamíny.

Ak hľadáte nápady, ako využiť arašidy na slano, typické sú pre ázijskú kuchyňu. Ak si neviete rady so sladkými receptami, skúste pripraviť domáce müsli tyčinky, maslo, sušienky a výborný pár tvoria s čokoládou.

 

Makadamové orechy

Typická jemná, maslová chuť orieškov, ktoré majú pôvod v Austrálii? To sú makadamové orechy. Plné vitamínu E, bielkoviny, selénu, vápnika a železa. Okrem toho, že vďaka antibakteriálnym účinkom sú jednotkou pre vašu imunitu, sú tiež dôležité pre správny rast a stavbu kostí, zubov a krásnu pleť. Z týchto orechov sa vyrába i olej, ktorý má stále miesto pri výrobe kvalitnej kozmetiky.

 

Pistácie

Zelená farba je typická pre pistácie. Ruku hore, kto ešte neskúšal pistáciovú zmrzlinu? Okrem ľadovej pochúťky si pistácie nájdu svoje uplatnenie v rôznych iných dezertoch, ovocných šalátoch, nátierkach, krémových polievkach či ako posýpka cestovín, rizota, nákypov. Pistácie jednoznačne musíte vyskúšať ak:

-       máte anémiu (pistácie obsahujú spomedzi orechov najviac železa),

-       ste často vystavený stresu,

-       máte vysoký krvný tlak,

-       potrebujete detoxikovať telo.

Či už orechy pridáte do sladkých, slaných jedál alebo si len tak zamaškrtíte pred televíziou, pravidelná konzumácia malého množstva orieškov dodá vášmu organizmu potrebné látky.

Budeme radi, ak nám dáte vedieť, ktorý z orechov je váš osobný favorit. Alebo ste si svojho nového obľúbenca našli až v tomto článku?

---

Pre Babičkinu záhradu napísala Dominika S.

 

Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa