Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Pokračovaním v prehliadaní tejto webovej stránky súhlasíte s používaním súborov cookie a vašich osobných údajov v súlade s nariadením EÚ GDPR. Viac detailov
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Zázračné smoothies - čo ste o nich nevedeli

Publikované 15-06-2017 1474
Obľúbené0

Keď nájdeš pod viečkom od džemu odkaz Eat well, love life (jedz dobre, miluj život), minimálne sa pousmeješ nad týmto znamením. ???? Mňa tento odkaz inšpiroval napísať o dobrom jedle, ktoré bolo z časti príčinou, prečo som opäť začala mať rada život. Pomohlo mi pri zdravotných problémoch a bez zdravia sa človek vie ťažko tešiť zo života v plnej miere.

Jedlo, ktoré stále viac získava na svojej popularite a veru oprávnene. Hovorím o smoothies, ktoré pre mňa znamenalo obrovskú pomoc pri tráviacich problémoch. Poď sa však pozrieť, čo smoothies vlastne je, prečo je také skvelé a aké blahodarné účinky má pre telo.

Smoothies možno opísať, ako hustý nápoj z ovocia alebo zeleniny, prípadne byliniek a ingrediencií, ako psyllium, kakaové boby, mladý jačmeň a pod.. Nie je to džús, ani koktail, pretože smoothies získaš len z čistého ovocia a zeleniny rozmixovaním. Také smoothies obsahuje veľmi veľa vitamínov, minerálov, vlákniny a antioxidantov. Pripravíš si ho pomerne rýchlo a presne vieš, čo sa v ňom nachádza. Žiadne konzervanty, len vitamínová bomba, ktorá ťa zasýti a dodá ti potrebnú energiu.

Ako som spomínala, dostala som sa k smoothies vtedy, keď som nemohla dokopy nič jesť. Moje telo netrávilo potravu a hľadala som spôsoby, ako do seba dostať živiny, ktoré som potrebovala na to, aby som fungovala. Smoothies mi pomohlo nielen v tom, ale upravilo mi aj trávenie. Prečo majú smoothies takú silu?

Pitie tohto nápoja má pre tvoje telo priaznivé účinky z viacerých dôvodov:

  • podporuje imunitný systém
  • stabilizuje vodu v tele
  • prečisťuje vylučovacie orgány
  • podporuje trávenie
  • upravuje metabolizmus
  • podporuje a čistí pečeň, obličky, žalúdok
  • optimalizuje cukor v krvi
  • upravuje krvný tlak
  • zlepšuje kvalitu vlasov, pokožky i nechtov
  • dodáva energiu
  • podporuje pozornosť
  • pomáha pri chudnutí

Rozmixovanie ovocia a zeleniny zabezpečí, že do tela dostaneš omnoho viac vitamínov a živín. Tie sú uložené v bunkách listovej zeleniny a sú obalené tvrdým materiálom. Na to, aby sa tieto živiny uvoľnili, je potrebné ich dôkladne rozžuť, inak nenapĺňajú potreby z hľadiska nutričných hodnôt. Vďaka rozmixovaniu sa presne toto deje a do tela sa ti dostane niekoľkonásobne väčšie množstvo živín ako keby si požul zeleninu či ovocie.

Okrem toho, ovocie a zelenina majú obrovské množstvo vlákniny. Rozpustná vláknina na seba v tenkom čreve viaže cholesterol a dostáva ho z tela von. Nájdeme ju v ovocí, fazuli, hrachu, chia semienkach. A nerozpustná vláknina sa nachádza hlavne v listovej zelenine, šupkách, orechoch, či semienkach. Je ako špongia, každý jej kúsok dokáže na seba viazať niekoľkonásobne viac toxínov ako je jej objem.

Akonáhle som pochopila tento význam smoothies, bolo rozhodnuté. Zahrnula som ich do svojho jedálnička. Ďalšia skvelá vec je, že si zvolíš kombinácie potravín, ktoré máš rád a vyhovujú ti, prípadne, ak niektorým nevieš prísť na chuť, ale vieš, že sú zdravé, môžeš ich pridať do smoothies a ani nebudeš vedieť, že ich konzumuješ.

Ja preferujem zeleninové smoothies, pretože mi moc nevyhovuje kombinovať ovocie a zeleninu. Nanajvýš pridám banán alebo avokádo. Naozaj sa fantázii medze nekladú. Stačí si vybrať čo máš rád, nakrájať, pridať vodu a dochutiť bylinkami, či semienkami. Treba počúvať svoje telo, ono ti napovie, aké kombinácie strávi. ????

Výborná ingrediencia je uhorka, šalátové listy, už spomínané avokádo a banány, ale i rukola, špenát, čakanka, bazalka či medvedí cesnak. Pridávam vždy aj chia semienka, kurkumu a rôzne bylinky. Ak mám chuť na sladšie smoothies, pridám si k listovej zelenine mango, kiwi či pomaranč.

Po pravidelnom pití tohto zázračného nápoja som u seba spozorovala, že mám citlivejšie chuťové bunky a viac si vychutnávam akékoľvek jedlo. Mám viac energie počas dňa a nezaťažujem moje trávenie, nemám ani chuť na sladké a nepociťujem hlad. To je len zlomok toho, čo ti smoothies vie dať. Vyskúšaj ho sám na seba a uvidíš, že eat well, love life bude platiť aj čo sa týka smoothies. ????

---

Pre BZ napísala Zuzka

Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa