Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Pokračovaním v prehliadaní tejto webovej stránky súhlasíte s používaním súborov cookie a vašich osobných údajov v súlade s nariadením EÚ GDPR. Viac detailov
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Toxíny a detoxikácia

Publikované 04-09-2016 Napísal 4439
Obľúbené0

Pretože najmä počas zimných mesiacov jeme v oveľa väčšej miere údeniny a mastné potraviny, svaly ležia na gauči a to je málo na to, aby “svalová pumpa” vytláčala odpadové látky z tela a tak sa tam hromadia. Okrem toho stres z nedostatku slnečného svetla, postupný deficit vitamínov a vlákniny, nastáva problém s únavou a spánkom, oslabenou imunitou, poruchami koncentrácie, bolesťami hlavy a kĺbov. Zmeny nálady až agresivita, zhoršenie alergických príznakov, atopického ekzému a psoriázy, zápcha a poruchy trávenia sú prejavom zhromažďovania toxických látok v tele.


Toxíny má v organizme skoro každý z nás, nakoľko sa do tela aj napriek poctivej detoxikácii neustále vracajú či usadzujú. Môže za to najmä čoraz viac znečistené životné prostredie, stresy, chemicky upravované potraviny a pod. Detoxikáciou nedokážeme vyčistiť telo do úplnej sterility a navždy , ide hlavne o zabránenie ich škodlivého pôsobenia na telo, stimuláciu imunity a podpora vylučovania z tela.

Viete odkiaľ všade sa k nám toxíny dostávajú?

• Jedovaté kovy – napríklad ortuť, olovo, cín, nikel, kadmium a celá rada ďalších. V dnešnej dobe množstvo ťažkých kovov stúpa a vysoko presahuje rozptyľovaciu schopnosť samotnej prírody, takže dochádza k ich vysokým koncentráciám v životnom prostredí aj v našom tele napríklad prostredníctvom amalgámových plomb alebo iných zubných materiálov, tiež sa môže nachádzať vo vode v nepatrných množstvách, ktoré sú ale pre naše telo pri dlhodobom užívaní škodlivé.
• Rádioaktívne látky – napríklad stroncium, cézium, urán, kobalt a iné. Človek sa s nimi v prírode síce stretával, ale v súčasnej dobe ich výskyt v životnom prostredí mnohonásobne presahuje ich prirodzenú koncentráciu. 
• Chemické látky. Väčšina z nich je pre ľudský organizmus viac či menej škodlivá. Niekoľko stoviek bežne sa vyskytujúcich chemikálií je dokonca preukázateľne jedovatých. Medzi najznámejšie patria dioxíny, ftaláty, polychloronované bifenyly, aldehydy, cyklické aromatické uhľovodíky a ďalšie. 
• Automobilové splodiny. Ide skrátka o celý komplex toxických produktov vznikajúcich pri prevádzke automobilu. 
• Lieky predovšetkým antibiotiká, ale aj hormonálne lieky a iné. Po aplikácii môžu pretrvávať v ľudskom organizme celý život a spôsobovať mnohé toxické problémy. 
• Pesticídy – látky obvykle chemického pôvodu používané v poľnohospodárstve. Mnohé z nich sa prejavili ako toxické. Vo svete sa preto sa na základe týchto skutočností búrlivo rozvíja pestovanie organických potravín, ktoré nie sú chemicky hnojené ani ošetrované pesticídmi, insekticídmi a fungicídmi. 
• Prídavné látky v potravinárstve – konzervačné činidlá, stabilizátory, emulglátory, plnidlá, dochucovadlá, farbivá. Označujú sa obvykle písmenom E a číslom a takmer žiadna potravina sa bez nich nezaobíde. Obzvlášť z masovo vyrábaných, s dlhodobou skladovacou dobou, získavame radu patologicky pôsobiacich toxínov. Aj v tomto smere sa ľudstvo začína meniť, mnohí sa snažia jesť potraviny, ktoré nie sú týmito látkami upravované. 
• Očkovacie látky. Pri očkovaní je provokovaný imunitný systém k tvorbe protilátok proti konkrétnemu mikroorganizmu. Prebehnutá choroba, ktorá by bola v plnej sile veľmi vážna, môže zanechávať v rôznych tkanivách organizmu svoje stopy pretrvávajúce po celý život. Niektorí priznávajú, že vedľa pozitívneho vplyvu očkovania na zdravie ľudstva sa vyskytuje aj jeho negatívne pôsobenie v podobe včasných aj neskorších následkov. Tie druhé môžu ovplyvňovať ľudské zdravie po desiatich aj viacerých rokoch. JA NEDÁVAM OČKOVAŤ ANI SEBA ANI SVOJE DETI.
• Zubné materiály. Sú pre človeka cudzie a môžu byť vážne toxické. Najproblémovejším sa javí amalgám – zliatina ortuti, striebra, niklu a často aj ďalších kovov v stopovom množstve. 
• Kozmetické prostriedky sú často zvláštnym zdrojom toxínov v tele, pretože sa aplikujú priamo na kožu či vlasy. Niektoré perspiranty, deodoranty, laky na vlasy a farbivá môžu obsahovať látky pre organizmus toxické. 
• Domáce prostredie. Vyskytujú sa v ňom rôzne farbivá, impregnačné prostriedky, lepidlá a ďalšie, takže môže byť taktiež zdrojom toxínov. 
• Mikroorganizmy. Predstavujú asi najvážnejšie toxické zaťaženie ľudského organizmu. 

Popri vonkajších sú to samozrejme aj vnútorné toxíny:
• karcinogény
• psychotoxíny, stres, emocionálne bloky, nespracované životné udalosti a pod. 
• mikrobiálne toxíny vznikajú činnosťou mikroorganizmov v ľudskom organizme, 

Nahromadenie toxínov v tele môže spôsobiť problémy od takmer nebadaných/nevysvetliteľných/zľahčujúcich ako sú únava, bolesti hlavy a pod. až po vyvolanie onkologických ochorení. Telo sa snaží najskôr toxíny vyčleniť v procese metabolizmu vylúčiť tieto látky von z tela, potom nastupuje štádium reakcie na hromadenie toxínov – zvýšená teplota, nádcha, kašeľ, hnačka,...väčšie množstvo toxínov už vedie k polypom, lipómom a pod., nasleduje štádium porúch organizmu – kedy nasledujú aj objektívne (medicínsky zistiteľné) prejavy – cievne problémy, porucha látkovej výmeny a v poslednej fáze zlyhávania organizmu nastupujú onkologické ochorenia. Neznamená to však, že onkologické ochorenia sú spôsobené len zlou životosprávou, najmä u maličkých detí je to aj sila genetiky...

Ako sme si povedali, jar je ideálny čas na upratanie nielen bytu ale aj našej telesnej ( a tým aj ) duševnej schránky. Existuje množstvo spôsobov, postupov, odporúčaní pomocou byliniek, antioxidantov, „zázračných“ tabletiek. Ale zázračné lieky neexistujúúúúú. Aspoň ja o nich neviem. A univerzálny postup detoxikácie tiež neexistuje, pretože každý z nás sme jedinečný – váhou, podkožným tukom, psychickou odolnosťou a výdržou, fyzickou kondíciou. Jeden jednoduchý detox je tu pre každého – je lacný a každému prístupný. Znovu platí staré známe, že všetko, čo človek potrebuje je jednoducho od prírody človeku prístupné. 

Nič nemožné, veď sami posúďte:
1. a 2. deň detoxu - zvýšte príjem tekutín (myslí sa tým bylinné a ovocné čaje, voda, zeleninové a ovocné šťavy, vynechajte bublinkové nápoje, sladené limonády, energetické nápoje a alkohol, kávu znížte koľko to ide. Tento krok je polovica úspechu v odplavovaní toxických látok.
3. a 4. deň detoxu – (pokračujeme a samozrejme aj v tom, čo sme začali 1. a 2. deň) vylúčime úplne mäsové výrobky typu párky, salámy, slanina, udené a vyprážané. „Mäsovým“ napadne, čo teraz majú jesť... prehrabte kuchárky, kliknite na internet, nájdete spústu zdravých receptov...
5. a 6. deň detoxu – pokračujeme v začatom a vylúčime cukor a bielu múku (nielen ten do kávy), ale všetko, čo vám rozum káže a zároveň sa tomu bráni. Veď vy veľmi dobre viete, čo to je – napolitánky, zákusky, sladké pečivo, čokoládka, múka ako zápražka, buchty, langoše,.... zase sa pýtate, čo budete jesť? Vo vašom vlastnom záujme, na to určite prídete :)
7.- 9. deň detoxu – vylúčiť kravské mlieko a výrobky z neho – hlavne čoko jogurty, smotanové syry atď. . Je to môj osobný názor a vlastná skúsenosť, aj keď rozumiem, že mnohí si budú za mliečkom stáť, ale o tom niekedy nabudúce .

No, pomaly dávame na kraj veci, ktoré naše telo nepotrebuje , ešte raz NEPOTREBUJE – získava holé nič z plnených keksov a pečenej klobásky.... a dostávame sa k tomu, čo by sme mu dávať mali, pretože ak toto potrebujete nahradiť niečím iným, tak na rad prichádzajú konečne zelenina, ovocie, obilniny, semená, orechy a teda vitamíny, minerály a enzými. Hurá. 

Toto je detoxikačná kúra na 9 dní, prvému dňu predchádza nultý deň, kedy by sme si mali dať hladovku. S hladovkou vo všeobecnosti opatrne, mala by sa robiť pod dozorom lekára, pozor si musia dať najmä cukrovkári, teraz však píšem len o krátkodobej presnejšie jednodňovej hladovke so zvýšeným príjmom tekutín. Verte mi, večer bude ťažký, ale ráno skvelé :))

Pre posilnenie detoxikácie môžeme telu pomôcť bylinkovými čajmi na to určenými – o mnohých sme písali aj na babičkinej záhrade, potravinovými doplnkami (ktoré sa nie nadarmo volajú doplnkami a nie hlavnými zložkami stravy). A to najmenej bolestnejšie je aspoň prechádzka (šport všeobecne), pri ktorom sa nám vyplavujú hormóny šťastia, potíme sa, čím vyplavuje tiež toxíny, tým pádom viac pijeme a tiež vyplavujeme toxíny.... Detox tela vplýva aj na vašu psychiku, aj keď spočiatku uvoľňovania toxínov a čistenia tela môže so sebou priniesť bolesti hlavy či únavu – je to jasný signál, že ste na dobrej ceste a po tomto krásnom detoxe by ste mohli v načatých koľajách aj zotrvať :) veľa šťastia a zdravia

Štítok: detoxikácia, detox
Odporúčané články
Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa