Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Pokračovaním v prehliadaní tejto webovej stránky súhlasíte s používaním súborov cookie a vašich osobných údajov v súlade s nariadením EÚ GDPR. Viac detailov
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Pálenie záhy - ktoré potraviny vám uľavia pri ohni v hrdle?

Publikované 04-05-2017 6079
Obľúbené0

Trápi vás pálenie záhy a neviete si rady čo s tým? Viete, čo je jeho príčinou a ako odstrániť tento nepríjemný problém? Ak nie, nasledujúce riadky vám môžu pomôcť.

Pálenie záhy je nepríjemný stav, ktorý vzniká, keď sa žalúdočné šťavy dostanú zo žalúdka späť do pažeráka. Táto situácia nastane, ak pažerákový zvierač nefunguje správne. Ako k tomu dochádza?

Všetko, čo zjeme prechádza z pažeráka do žalúdka, kde je potrava trávená žalúdočnými kyselinami. Zvierač zabezpečuje pohyb potravy do žalúdka, ale nemôže sa vracať späť. Ak však nefunguje správne, pažerák je podráždený žalúdočnými kyselinami a my to pocítime ako pálenie záhy.

Príčiny pálenia záhy

Okrem oslabeného pažerákového zvierača, príčinou pálenia záhy môže byť jedenie korenistých a vyprážaných jedál, obezita či nezdravý životný štýl. Ak mávate pocit plnosti, nafúknutia, strácate chuť do jedla po prvých sústach, či máte bolesti v oblasti žalúdka, ide o poruchy činnosti žalúdka, ktoré bývajú taktiež príčinou pálenia záhy. Zo sychosomatického hľadiska pálením záhy trpia ľudia, ktorí nedokážu stráviť život a dôverovať iným. Majú v sebe pocit viny, hnevu, strachu a nenávisti. Niečo vo vnútri ich spaľuje, majú ranené srdce a nedokážu vypustiť niečo z hlavy a nechať to tak.

Pálenie záhy liečba

Kde hľadať pomoc pri pálení záhy a odstrániť ho? Našťastie spôsobov je niekoľko, my sa zameriame na zdroje, ktoré nám pomôžu zbaviť sa jej prírodnou cestou:

  1. Zázvor

Tento zázrak má antibakteriálne a protizápalové účinky, ktoré pomôžu pálenie záhy zmierniť až odstrániť. Môžete piť zázvorový čaj, alebo ho pridať do jedál, či zjesť lyžičku pomletého zázvoru a zapiť ho vodou.

  1. Kurkuma

Vo všeobecnosti má toto korenie pre naše zdravie obrovský prínos. Nielen urýchľuje proces trávenia, ale je aj nápomocná pri obnove sliznice pažeráka, ktorá sa môže poškodzovať pri pálení záhy. Kurkuma je vhodná do všetkých jedál a taktiež aj šalátov.

  1. Škorica

Škorica je ďalší zázrak našej prírody, ktorý sa používa pri zažívacích problémoch. Okrem toho, že má antibiotické a protiplesňové účinky, taktiež znižuje žalúdočné kyseliny. Môžete popíjať čaj so štipkou škorice alebo ju jednoducho pridávať do jedál.

  1. Sladké drievko

Pomáha stimulovať produkciu slín, ktoré sú alkalické a napomáhajú neutralizovať kyseliny v žalúdku. Pri žutí sa neponáhľajte, je potrebné ho poriadne požuť, pretože ide najmä o zvýšenie produkcie slín.

  1. Jablčný ocot

Ocot pomáha urýchľovať trávenie potravy a je pomocníkom aj pri zmierňovaní bolesti, ktorá je spojená s pálením záhy.

  1. Med

Tento prírodný liek v prvom rade tíši bolesť, vytvára ochranný obal okolo sliznice pažeráka a v neposlednom rade napomáha rýchlejšie regenerovať sliznicu pri podráždení.

  1. Aloe vera

Rastlina Aloe vera je skvelá nielen na pokožku, ale dokáže taktiež neutralizovať kyslý obsah žalúdka, znižovať tvorbu kyseliny a zápal spojený s pálením záhy. Skúste 15 minút po jedle vypiť extrakt z tejto rastlinky (asi ¼ šálky).

  1. Sóda bikarbóna

Je jedným z najvyhľadávanejších pomocníkov pri týchto problémoch. Jej pH je vyššie ako 7,0 a tým pádom veľmi efektívne neutralizuje žalúdočné kyseliny. Vyskúšajte pridať lyžičku sódy bikarbóny do vody a pite max. 1 týždeň. Netreba to preháňať s týmto nápojom, aby sa nedostavili nežiadúce účinky, ako opuch, či nevoľnosť.

  1. Mandle

Mandle taktiež patria medzi potraviny, ktoré urýchľujú trávenie. Vysoký obsah tukov, ktorý sa v mandliach nachádza, neutralizuje žalúdočné kyseliny. Stačí ak zaradíte tieto orechy do vášho jedálnička a výsledky na seba nenechajú dlho čakať.

10.Čerstvé ovocné a zeleninové šťavy

Šťavy riedia kyslý obsah žalúdka a tak po nich taktiež môžete siahnuť pri tomto probléme. Avšak vyhýbajte sa šťavám z citrusových plodov. Uprednostnite radšej špenát, mrkvu, červenú repu, či zeler.

11. Alternatívne zdroje bielkovín

Čím viac bielkovín jeme, tým viac sa nám v žalúdku tvoria žalúdočné kyseliny, pretože náš žalúdok trávi najmä bielkoviny. Ak máte problémy s pálením záhy, stojí za pokus si odsledovať na sebe, či nie je príčina práve v bielkovinách a vyskúšať alternatívne zdroje bielkovín (morské plody, ryby či strukoviny).

Pri nepríjemnom probléme, akým pálenie záhy určite je, je dôležité sa nevzdávať a hľadať spôsoby ako sa ho zbaviť raz a navždy. Prírodná cesta by mala byť minimálne podpornou formou, ktorá k tomu dopomôže. Samozrejme všetko záleží od celkového zdravotného stavu každého z nás. A nezabúdajte aj na psychosomatické príčiny pálenia záhy. Niekomu možno postačí upraviť jedálniček a vyriešiť si vo svojom živote veci, ktoré nedokáže „stráviť“ a vyhodiť z vnútra veci, ktoré ho „spaľujú“. Nech už zvolíte akýkoľvek spôsob, dôležité je sa nevzdávať a počúvať svoje telo. Prajem vám, aby sa vám to podarilo.

 

---

Pre BZ napísala Zuzka.

 

Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa