Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Pokračovaním v prehliadaní tejto webovej stránky súhlasíte s používaním súborov cookie a vašich osobných údajov v súlade s nariadením EÚ GDPR. Viac detailov
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Konope je zázrak. Nebojte sa ho

Publikované 20-05-2017 10636
Obľúbené0

Konopa siata (Cannabis Sativa) je rastlina z čeľade konopovitých, do ktorej patrí aj napríklad chmeľ. Táto rastlina s nami existuje tisícky rokov, počas ktorých sa plánovanými aj náhodnými zásahmi vyvinuli stovky jej odrôd a typov. Pri počutí slova konope sa väčšine vybaví marihuana, droga a povznášajúci pocit po požití omamnej látky. Aj preto možno naša legislatíva ešte donedávna vážne obmedzovala komerčné pestovanie konopy siatej pre technické účely. Prelom nastal v roku 2009 prijatím novely zákona o omamných látkach, psychotropných látkach a prípravkoch. Zaujímavosťou je, že pred 150 rokmi zaberala technická konopa siata na Slovensku viac ako 20-tisíc hektárov ornej pôdy. Slovenskí poľnohospodári stihli vyšľachtiť aj vlastné poddruhy tejto priemyselnej rastliny, z ktorých najznámejšia je Rastislavická konopa.

 

Konope ako liek

Konope má svoje nezastupiteľné miesto v medicíne. Najznámejšou účinnou látkou marihuany je tetrahydrocannabinol (THC), na lekárske účely sú dôležité aj kanabidiol, kanabigerol či tetrahydrokanabivarín. Tieto látky v organizme ovplyvňujú vnímanie bolesti, napätie svalových buniek, zápalové pochody aj prenosy vzruchov na nervových bunkách. Okrem Českej republiky legalizovali použitie marihuany na lekárske účely aj Rakúsko, Nemecko či niektoré štáty USA. Nie je to novinka, používala sa už v starovekej Číne a dodnes je súčasťou ajurvédskej medicíny. Predpisovanie konope je u nás prísne regulované Štátnym úradom pre kontrolu liečiv. Využíva sa pri chronickej neutíšiteľnej bolesti spojenej s nádorovými ochoreniami, pri degeneratívnej chorobe pohybového aparátu, systémovom ochorení spojiva či imunopatologických stavoch či pri liečbe bolesti nervového pôvodu. Pomáha aj pri zvýšenom svalovom napätí, ktoré je spojené s bolesťou pri roztrúsenej skleróze alebo pri poraneniach miechy, pozitívne výsledky boli zaznamenané aj pri infekcii HIV či Tourettovom syndróme.

 

Dajte si konope, zlepšíte si zdravie!

Konope osvetou a rozširovaním informácií o zdravom životom štýle prenikla aj medzi potraviny. Konopné semeno je totiž malý zázrak v oblasti výživy. Je zdrojom viacerých minerálov a vitamínov, ktoré sú z hľadiska výživy nevyhnutné. Napríklad konopný olej obsahuje výnimočné spektrum mastných kyselín a vyváženú skladbu ľahko stráviteľných bielkovín. Má najvyšší podiel účinných látok zo všetkých rastlinných olejov a má všestranné použitie. Tu sú konkrétne benefity:

-       aktívne znižuje hladinu cholesterolu,

-       chráni organizmus pred prepúšťaním zdraviu škodlivých látok, vstrebávaniu nežiaduceho cholesterínu,

-       má priaznivý vplyv na stavbu a funkciu pečeňových buniek, zvyšuje ich detoxikačnú a regeneračnú schopnosť, odporúča sa pri pečeňových ochoreniach po prekonaní žltačky, mononukleóze, otrave hubami, alkoholom alebo pesticídmi,

-       pôsobí protizápalovo pri zápaloch čreva či žlčníka,

-       je mimoriadne účinný antioxidant a je vhodný pri prevencii srdcovo-cievnych ochorení, aj rakoviny hrubého čreva,

-       metylsalicylát, ktorý obsahuje, má protizápalové účinky prospešné najmä pri ochoreniach kĺbov,

-       pomáha pri raste a obnove svalovej hmoty a ďalších tkanív,

-       pomáha pacientom s atopickou dermatitídou či psoriázou,

-       má priaznivé účinky pri predmenštruačnom syndróme či príznakoch menopauzy,

-       je vhodným zdrojom chlorofylu, ktorý zabraňuje najmä u starších ľudí usadzovaniu železa v organizme.

 

Droga na tanieri?

Ak stále váhate, či toto legálne konope zaradiť do svojho jedálnička, pretože pri tejto téme vám automaticky naskočí marihuana, tak pokoj. Kým v psychoaktívnej konope prevažuje množstvo látky tetrahydrokanabinol (THC), ktorá má psychotropné účinky, v konope siatej, naopak, prevláda tzv. prekurzor THC - kanabidiol (CBD), čo je látka, ktorá ešte nemá účinky aktívneho THC. Podľa odborníkov všetky produkty z potravinárskej konopy obsahujú látku THC v menších množstvách, než aké sú povolené v mnohých štátoch sveta. Kanabidiol, ktorý sa v konope siatej nachádza v stopových množstvách, nemá psychoaktívne účinky THC, ale dokáže ich aj účinne blokovať. Konope je na trhu v množstve produktov, stačí si vybrať podľa toho, čo je pre vás to pravé orechové. Je tu konopné semeno, otruby, múka, olej a následne výrobky z nich.

 

Vedeli ste, že:

-       už jedna hrsť konopných semien, čo je asi 30 gramov, pokryje dennú odporúčanú dávku proteínov a omega 3, 6 a 9 nenasýtených mastných kyselín pre dospelého človeka?

-       konopné otruby obsahujú nerozpustnú vlákninu, ktorá pomáha udržiavať zdravú črevnú flóru, pôsobí proti zápche a prečisťuje tráviacu sústavu? Ich výživnú hodnotu zvyšuje aj veľmi vysoký obsah stopových prvkov (železo, magnézium, mangán, fosfor, horčík), tiež vitamín B9 – kyseliny listovej.

-       konopný olej obsahuje viac ako 80 percent polynenasýtených omega 3 a omega 6 mastných kyselín? Dôležité je aj to, že sú obsiahnuté v pomere 3:1 (omega 6 : omega 3), ktorý je optimálny pre ľudské zdravie. Obsahuje aj dostatok vitamínu E, a to vo forme, ktorá je v prevencii srdcovo-cievnych ochorení i rakoviny hrubého čreva omnoho účinnejšia ako forma, v ktorej sa vitamín obvykle nachádza vo výživových doplnkoch

-       konopná múka je bezlepková? Je teda vhodná aj pre celiatikov.

-       konopa obsahuje najmä rozvetvené aminokyseliny, ktoré sú ideálne pre stavbu svalovej hmoty a teda vhodné pre športovcov?

-       látka kanabidiol chráni nervový systém? Priaznivo pôsobí proti kŕčom a má aj protizápalové a antimikrobiálne účinky.

-       kanabidol má silnejšie antioxidačné účinky ako vitamín C alebo E?

 

Ako konzumovať konope?

Konopné semeno – je vhodné do šalátov, cereálií, na obaľovanie, namočené konopné semeno sa môže spracovať na neživočíšne mliečne výrobky – mlieko, syr či zmrzlinu, z celých semien možno pripraviť zdravé výživné sladkosti, pomleté sa dá využiť ako múka. Ale pozor! Neodporúča sa mlieť semeno do zásoby, lebo stráca výživné látky.

 

Konopné otruby – denne minimálne 1 až 2 lyžičky. Konopná vláknina dokáže do seba absorbovať škodlivé látky a toxíny, a tým pomôže výrazne odľahčiť organizmus.

 

Konopný olej – denne pred jedlom 1 až 2 polievkové lyžice. Vhodné je jeho využitie aj v studenej kuchyni, napríklad pri príprave šalátov. Treba ho skladovať v tme a chlade, aby nezažltol.

 

Konope v kozmetike

Ak máte predsudky dať si konope do svojich úst, možno sa osmelíte a začnete s konope v kúpeľni. Ako sme už uviedli, tento rastlinný zázrak oceňovali už starí Číňania a tak sa netreba obávať. Určite ste už počuli napríklad o konopnom mazaní. Ide o krém na masáž a tonizáciu pohybového ústrojenstva. K dispozícii je s hrejivým (na prekrvenie s relaxačným účinkom, úľavu pri svalovej únave, zníženie stuhnutosti svalov) alebo s chladivým (na osviežujúci, prekrvujúci a relaxačný účinok bez pocitu podráždenia a nepríjemného začervenania pokožky) účinkom. Konopný olej je ideálny na liečbu problematickej pokožky – poradí si s ekzémami aj psoriázou, pretože má antibakteriálne a protizápalové účinky. Hydratuje, revitalizuje a regeneruje pokožku a pravidelným používaním pri zrelej pleti zmierňuje tvorbu a výskyt vrások. Konopný olej priaznivo pôsobí aj na vlasy – zväčšuje ich objem a zlepšuje pružnosť. Pri pravidelnom použití uľahčuje rozčesávanie a dodáva lesk. Vhodné je používať ho aj ako vlasový zábal.

 

Dôležité!

-       esenciálne mastné kyseliny obsiahnuté v konope sú citlivé na svetlo a teplo, konopné potraviny preto uchovávajte v chlade a tme

-       účinok konopných produktov sa prejaví najmä pri ich pravidelnom používaní a nie pri nárazovej konzumácii vysokých dávok

 ----

Autor: Nikoleta

 

 

Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa