Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Pokračovaním v prehliadaní tejto webovej stránky súhlasíte s používaním súborov cookie a vašich osobných údajov v súlade s nariadením EÚ GDPR. Viac detailov
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Intolerancia na mlieko - strašiak, či učiteľ?

Publikované 29-11-2016 2849
Obľúbené0

Intolerancia na mlieko. Strašiak, ktorý ti umožní spoznať nové chute.

Intolerancia na potraviny je v súčastnosti často skloňovaný pojem a trápi čoraz viac dospelých, ale i deti. V dnešnom článku sa bližšie budeme venovať intolerancii na mlieko, ktorá patrí medzi najbežnejšie potravinové intolerancie. Začneme síce nepríjemnými faktami, ale nebojte sa, aj boj s intoleranciou má svoj „happy end“! :)

Príznaky potravinovej neznášanlivosti sú rozmanité a preto je možné, že vás lekár posiela do ambulancií rôznych špecialistov, no riešenie vášho problému je v nedohľadne. Navyše, príznaky takejto intolerancie sa môžu dostaviť bezprostredne po požití mlieka, ale aj o tri dni neskôr.

Tak napríklad, hovoríme tu o únave, nadúvaní, plynatosti, hnačke, migrénach, bolesti kĺbov, kožných problémoch ako sú svrbenie, ekzém či dokonca dlhodobé vypadávanie vlasov, ako to bolo v mojom prípade. Ignorovanie neznášanlivosti mlieka teda ničí vaše zdravie a sebavedomie pomaly, ale isto.

Nebojte sa, pýtajte sa a dožadujte sa vyšetrenia. Diagnostika je dnes naozaj jednoduchá a stačí na ňu malé množstvo krvi. Druhou možnosťou je gastroskopické vyšetrenie.

Ak vám takúto intoleranciu diagnostikujú, nie je dôvod znepokojovať sa. Naopak, berte to z tej lepšej stránky, konečne viete čo vás trápi a môžete to riešiť.
 Ako ale získam potrebný vápnik? To je otázka, ktorú som si kladie snáď každý z nás po diagnostikovaní tohto strašiaka. Veď nás od malička učili, že mlieko je zdroj vápnika a treba ho piť denne. Mlieko síce je zdrojom vápnika, ale ak vám spôsobuje problémy, je nutné ho v jedálničku úplne vynechať. Vápnik získate jednoducho. Absolútnou vápnikovou bombou sú napríklad mandle, mak alebo aj čínska kapusta, pór, brokolica, ryby a ďalšie.

Pri denno-denných nákupoch však budete musieť byť opatrný. Dôležité je čitať tie maličké písmená na obaloch a uistiť sa, či neobsahuje mlieko v žiadnej forme a teda ani sušenej. Áno, verím vám, toto vás skutočne môže z počiatku demotivovať, pretože mlieko je dnes naozaj takmer všade. Dobrou správou je, že podľa platnej legislatívy je povinnosťou výrobcu všetky alergény a teda aj mlieko v zložení zvýrazňovať.

A kde je tá dobrá správa? Dobrých správ je hneď niekoľko.

Tak napríklad, dostupnosť rastlinných nápojov, jogurtov či smotán je dnes už naozaj veľmi dobrá. Na trhu nájdete rôzne značky, ktoré sa môžu líšiť kvalitou, chuťou, cenou, či pridanými zložkami a pozor, v niektorých prípadoch aj cukrom. Tu naozaj platí, skúšať, skúšať, skúšať a nájsť si to svoje, pravé.

Na výber budete mať hneď niekoľko variánt, napríklad sójové, ovsené, špaldové, pohankové, kokosové, ryžové, mandľové, či dokonca makové náhrady kravského mlieka. Ak sa chcete dozvedieť viac o obsahu a využití jednotlivých produktov, nazrite do našej sekcie Rastlinné mlieka a smotany.

Rastlinné nápoje a smotany plne nahradia ich rivalky z kravského mlieka a vo vašej kuchyni si nájdu stále miesto. Môžete si len tak dopriať pohár chutného mandľového nápoja k raňajkám, pripraviť lahodné ravioli z ryžovej smotany k obedu, rozvoniať domov koláčikom upečeným z makového mlieka a do kávy si vyšľahať zdravú šľahačku z kokosového mlieka. A to je len začiatok nových chutí, ktoré nám rastlinné nápoje ponúkajú.

A čo je na tom najlepšie? Trpezlivosť v tomto prípade skutočne ruže prináša. Budete sa cítiť lepšie, zdravo, bez tráviacich, kožných, či iných problémov, ktoré vám spôsobovalo kravské mlieko :))

--

Pre Babičkinu záhradu napísala Dominika S.

Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa