Chalva - zdravá sladká pochúťka
Chalva (halva) je zdravá energeticky bohatá pochúťka vhodná pre športovcov, aj deti, pretože je, vďaka svojim ingredienciám, rýchlym zdrojom energie. Obľubovali ju už starí Gréci, prišla k nám zo stredomorských krajín a u nás je možné ju dostať vo forme tyčiniek alebo väčších zmrzlinových nádobiek. Odporúčame radšej tie menšie tyčinky, pretože hrozí, že keď začnete s maškrtením chalvy, ťažko prestanete . Je síce bohatá na železo, draslík a horčík, ale aj na tuky, takže s mierou. A dnes si povieme, ako si ju môžeme urobiť aj doma.
Základom na výrobu chalvy sú sézamové semienka, med alebo iné zdravé sladidlo ako trstinová melasa, agáve sirup, javorový sirup, rôzne druhy orechov podľa chuti, pravý vanilkový prášok, škorica.
Pri príprave chalvy si môžete zvoliť 2 postupy, ten náročnejší je, že si osmahneme na suchej panvici šálku sézamových semiačok, ktoré následne pomelieme na mlynčeku, resp. využijeme food procesor na vytvorenie pasty. Ten jednoduchší spôsob je, že si rovno kúpime tahini pastu (čo sú vlastne zomleté sézamové semiačka do konzistencie pasty). K paste pridáme med alebo iné sladidlo poľa chuti a tiež rôzne druhy orechov - ja mám najradšej kešu a pistácie, ktoré chalvu aj vizuálne ozvláštnia. Pridám štipku pravého vanilkového prášku (čierny prášok zo zomletého vysušeného lusku vanilky) a štipku škorice. Zmes dobre rozmiešame a dáme zachladiť do nádoby (napr. jenskej misy) do chladničky. Po 12 hodinách môžeme nakrájať na menšie kocky, pláty alebo len tak vyjedať s lyžičkou. To, ale neodporúčam - je tu riziko, že neustrážite množstvo
foto: http://kuchyne.dumazahrada.cz/clanky/vareni-a-stolovani/zdrava-a-chutna-chalva-navod-jak-si-ji-udelat-i-doma-20890.aspx