Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Pokračovaním v prehliadaní tejto webovej stránky súhlasíte s používaním súborov cookie a vašich osobných údajov v súlade s nariadením EÚ GDPR. Viac detailov
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Celozrnné „čierne zlato“ so zeleninou a mozarellou (HIT)

Publikované 12-05-2017 1428
Obľúbené0

Dnes vám opäť prinášam recept z antihistamínového súdka. Predstavím vám najzdravší druh ryže tolerované sorty zeleniny. Na obohatenie jedálnička pridávam aj mozarellu, ktorú my HIT (histamínová intolerancia) prevažne znášame. Dávajte si však pozor na to, aby bola bez škodlivých konzervantov!

ČIERNA RYŽA

je skutočne čierna až tmavofialová. Má veľmi exotickú, jemne orieškovú chuť. Je trochu tvrdšia ako bežná naturálna ryža, čo jej však neuberá z kulinárskeho zážitku. Obsahuje najviac vlákniny zo všetkých odrôd ryže. Je silným antioxidantom. Chráni bunky pred voľnými radikálmi. Obsahuje množstvo vitamínu E a bielkovín. Pre vysoký obsah železa sa odporúča konzumovať najmä tehotným ženám, ženám po pôrode, anemikom, vegetariánom a pod. Je prirodzene bezlepková, takže je vhodná okrem HITkárov aj pre Celiatikov.

RUŽIČKOVÝ KEL

Tieto malé zelené hlavičky sú zázrakom, hlavne pre HIT, ktorí začínajú s eliminačnou diétou. Okrem príjemnej maslovo-zeleninkovej chuti, ružičkový kel výrazne odvodní organizmus a prečistí hrubé črevo. Zo začiatku odporúčam konzumovať opatrne a v menšom množstve. Cenný je aj pre vysoký obsah živín a vitamínov. Obsahuje hlavne vitamín C. Vitamín B1 a B9. Vitamín E a K. Je bohatý na draslík, vápnik, horčík, železo, fosfor, selén, kyselinu listovú aj flavonoidy. Lieči aj zápaly v črevách a prirodzene detoxikuje.

ZELER

Má veľmi podobný obsah živín aj účinky ako kel. Obsahuje množstvo vitamínu C. Vitamíny skupiny B. Vitamín A, E a K. Je bohatý na horčík, sodík, železo, zinok, jód a chróm. Pre HITkárov je prospešný hlavne z hľadiska prirodzeného sťahovania zápalu v tráviacej sústave. Dezinfikuje sliznicezabíja baktérie. Má tiež diuretické účinky, takže pozor na skonzumované množstvo. Detoxikuje organizmus a celkovo posilňuje našu imunitu.

MOZARELLA

Tento lahodný a jemný taliansky syr je väčšinou dobre znášaný pri HIT. Skrýva v sebe vysoký obsah vápnika, no nízky obsah soli a sodíka. Vďaka nízkemu obsahu kalórií je vhodná pri bežných chudnúcich diétach. Okrem toho sa odporúča aj ľuďom, ktorí majú problémy s pečeňou alebo obličkami. Treba si ale strážiť skonzumované množstvo. Všetko s mierou.

Na porciu pre dve osoby potrebujeme:

-       200 až 250 gramov Čiernej ryže. Najlepšia je Talianska „Riso Vignola“

-       10 až 12 ks čerstvých menších hlavičiek Ružičkového kelu

-       ½ až 1 kus menšieho koreňa Zeleru

-       3 čl prepusteného masla Ghí

-       Štipka Himalájskej ružovej soli

Postup prípravy:

Čierna ryža:

Ryžu prepláchneme a namočíme do vody na noc, prípadne od rána do večera. Záleží to od toho, kedy sa ju chystáme variť. Po odmočení zlejeme vodu. Neľakať sa! Zlieva sa voda čierno-fialovej farby.

Opäť prepláchneme a necháme ešte odkvapkať v sitku.

Zatiaľ si v hrnci roztopíme 3 čajové lyžičky masla Ghí. Následne naň „hodíme“ odkvapkanú ryžu, posolíme a chvíľu (pár sekúnd) miešame na rozpálenom masle. Ryža sa jemne osmaží. Zalejeme ju čistou vodou v pomere 1:2 až 1:3. Záleží od vás, či radšej priebežne dolejete, alebo necháte variť vo väčšom množstve vody. Čiernu ryžu varíme zhruba 45 až 50 minút.

Zeleninka:

V menšom hrnci necháme zovrieť osolenú vodu s 1 čajovou lyžičkou masla ghí. Vložíme ružičkový kel. Následne ošúpaný a pokrájaný zeler. Varíme zhruba 10-15 minút.

Nakoniec ryžu na tanieri jemne polejeme vývarom. Pridáme zeleninu a pokrájanú a posolenú Mozarellu.

Môj tip: Vývar so zeleniny nevylievajte! Popíjajte ho namiesto vody počas dňa. Doplní tekutiny aj živiny. Potlačí vlčí hlad. Maslo ghí navyše výrazne posilňuje trávenie a navracia stratenú energiu.

Príprava zaberie cca 1 hodinu.

Porcia pre 2 – 3 osoby.

DOBRÚ CHUŤ

Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa