Vyhľadávanie na blogu

Burina na zjedenie - rozhovor pre časopis Dobré jedlo

Pulibkované: 2017-06-19 10:50:33
Kategórie: Babičkina záhrada v médiách

Burina na zjedenie - rozhovor pre časopis Dobré jedlo

Na prechádzkach v prírode by ste mali častejšie uprieť zrak na zem. „Asi by ste boli prekvapení, koľko rastliniek, ktoré sa dajú jesť, nám ponúka obyčajná lúka,“ hovorí aj skúsená bylinkárka Miriam Latečková.

Vyhliadnite si DOBRÉ miesto

Na zber byliniek a burín sú vhodné všetky čisté miesta čo najďalej od prašných ciest a výfukových plynov, lúky a trávniky, ktoré nie sú postrekované. Ideálnym miestom je vlastná záhrada a bezprostredné okolie. Bylinkárka Miriam Latečková vie z vlastnej skúsenosti, že v našej blízkosti rastú vždy tie rastlinky, ktoré naše telo potrebuje.

Ako dlho sa dajú rastliny skladovať?

Rastlinky skladujte len v sušenej podobe. Čerstvé neodkladajte do zásoby. Listy rýchlo uvädnú a strácajú formu, chuť aj čerstvosť. Našťastie, na doplnenie zásob stačí vyjsť na dvor alebo na najbližšiu lúku.

Umývať, sušiť, mraziť

Vňate a zelené buriny pred každým pridaním do jedla dobre umyte podobne, ako to robíte s ovocím a so zeleninou, aby ste ich zbavili prachu a iných nečistôt. Zelené rastliny môžete okrem okamžitého použitia do varenia mraziť alebo sušiť. Pri mrazení dávajte rastlinky skôr do nádobiek, sú krehké a v mrazničke by sa v mikroténových vreckách pri neopatrnom zaobchádzaní znehodnotili a polámali. Pri sušení dávajte pozor na dokonalé dosušenie na dobre vetranom mieste, aby rastlinky nesplesniveli.

KÝM SA VYBERIETE NA ZBER

1. Pri zbere divorastúcich rastlín platí to isté ako pri zbere húb. Buďte opatrní, zbierajte len rastliny, ktoré poznáte, a do prírody sa vyberte radšej s knihou o bylinkách.

2. Zbierajte zdravé, nenapadnuté rastlinya domov si ich odnášajte vo vzdušnom košíku alebo textilnej taške.

3. Mnohé rastliny môžu spôsobiť v čerstvej podobe nadúvanie alebo majú laxatívne účinky. To isté platí pre použité množstvo – ako pri všetkom v stravovaní aj tu platí – všetko s mierou.

4. Príroda nám dáva štedro zo svojich darov. Mali by ste sa jej preto odvďačiť aj tak, že si beriete len množstvo, aké spotrebujete. Začnite v malom a chute divorastúcich rastlín spoznávajte postupne.

Ak máte alergiu!

Keď vám peľová alergia prekáža v jedení čerstvých kvetov, byliniek a burín z trávnika, zvoľte tepelnú úpravu, vďaka ktorej alergén stráca svoju silu.


RECEPTY S DIVÝMI RASTLINKAMI

 

ŠALÁT CAPRESE SO ZÁDUŠNÍKOM

4 PORCIE, PRÍPRAVA 5 MINÚT

  • 200 g minimozzarell
  • 100 g červených cherry paradajok
  • 100 g žltých cherry paradajok
  • zádušník lekársky
  • oregano
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olivový olej

1. Na taniere dajte minimozzarelly, pridajte na polovice pokrájané červené a žlté cherry paradajky.

2. Do šalátu pridajte zádušník lekársky, posypte oreganom, soľou a mletým čiernym korením. Podľa chuti zľahka polejte olivovým olejom.

 

KOLÁČ QUICHE S HLUCHAVKOU A ĎATELINOU

4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT

  • 1 balenie lístkového cesta
  • 2 hrste listov hluchavky, ďateliny a bazalky
  • grilovacie korenie
  • 3 vajcia
  • 100 g modrého syra
  • 3 paradajky
  • 100 g tvrdého syra
  • prerastená slanina (nemusí byť)
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej

1. Pripravte si okrúhlu formu na pečenie, vymastite ju olejom a vyložte rozvaľkaným lístkovým cestom. Na cesto dajte zmes zelených bylín – hluchavku, ďatelinu, bazalku – rozmixovaných v mixéri s olejom a koreninami.


2. Ďalšou vrstvou koláča budú vajcia rozmiešané s nastrúhaným modrým syrom. Zmes už nesoľte, pretože modrý syr je dostatočne slaný a výrazný.


3. Poslednou vrstvou je na hrubo nastrúhaný syr a paradajky nakrájané na kolieska rovnomerne rozvrstvené po celej ploche. Navrch môžete nasypať aj slaninu nakrájanú na kocky.

4. Koláč pečte vo vyhriatej rúre pri 220 °C asi 30 minút do zlatista

 

Časopis Dobre jedlo - Babičkina záhrada 

BYLINKOVÝ ŠALÁT S PÚPAVOU A HLUCHAVKOU
4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT

  • mladé listy žihľavy
  • mladé listy púpavy
  • kvety sedmokrásky
  • celé rastlinky pastierskej kapsičky
  • listy a kvety hluchavky
  • cherry paradajky

NA ZÁLIEVKU:

  • olivový olej
  • 1 strúčik cesnaku
  • umeocot alebo citrónová šťava
  • soľ, mleté čierne korenie

1. Všetky zelené rastliny umyte, žihľavu valčekom vyvaľkajte v čistej kuchynskej utierke, aby ste odstránili pŕhlenie. Cherry paradajky prekrojte na polovicu a tiež pridajte do šalátu.

2. V miske pripravte dresing z olivového oleja, prelisovaného cesnaku, umeoctu alebo z citrónovej šťavy. Dresingom zalejte šalát, dochuťte soľou a mletým čiernym korením. Podávajte ako prílohu k jedlu alebo samostatne.

 

PRAŽENICA ZO ŽIHĽAVY A ŠPENÁTU

2 PORCIE, PRÍPRAVA 3 MINÚTY, VARENIE 5 MINÚT

  • 4 vajcia
  • 40 g mladých končekov žihľavy
  • 40 g šťaveľa alebo špenátu
  • 1 cibuľa
  • mladá cibuľka alebo pažítka na ozdobu
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej

1. Žihľavu umyte, vložte do látkovej kuchynskej utierky a prejdite po nej valčekom na cesto. Chĺpky, ktoré spôsobujú pŕhlenie, sa zničia a budete s ňou môcť ľahšie pracovať. Žihľavu nakrájajte na malé kúsky.
2. Na oleji speňte očistenú cibuľu nakrájanú na drobno, pridajte žihľavu a listy špenátu alebo šťaveľa. Krátko poduste, kým nezmäknú.
3. Pridajte rozšľahané vaj- cia a dochuťte soľou a korením. Žihľavovú praženicu môžete posypať mladou cibuľkou alebo pažítkou.

Časopis Dobre jedlo - Babičkina záhrada

 

MIRIAM LATEČKOVÁ

bylinkárka, babickinazahrada.sk

Žena plná  vedomostí o liečivých bylinkách a zdravej výžive. Snaží sa ľudí naučiť, aby začali žiť s prírodou skôr, ako ich k tomu doženú zdravotné problémy. Na jej webovej stránke nájdete toľko rád, že krok k novému životu môžete urobiť aj hneď.

 

Časopis Dobre jedlo - Babičkina záhrada

 

Pridať komentár