Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Pokračovaním v prehliadaní tejto webovej stránky súhlasíte s používaním súborov cookie a vašich osobných údajov v súlade s nariadením EÚ GDPR. Viac detailov
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Ako podporiť lymfatický systém?

Publikované 11-01-2017 21602
Obľúbené0

Ako funguje lymfatický systém – ako ho podporiť a čo môže spôsobiť, ak nepracuje ako má?

 

Lymfatický systém predstavuje geniálny a najdôležitejší systém nášho tela. Ide vlastne o súbor vzájomne prepojených ciev, uzlín a orgánov, ktorých cieľom je hromadenie lymfy a jej opätovné vrátenie do krvného obehu. Lymfatické uzliny v tomto zložitom, ale prepracovanom procese fungujú ako filter na cudzie mikroorganizmy a toxíny. Uzliny sú strategicky rozmiestnené po celom tele. Typické sú rôznymi veľkosťami, niektoré si dokážeme voľne nahmatať, iné sú doslova mikroskopické. Celkovo sa v tele nachádza približne 600 takýchto biologických filtrov. Ak si nejakú uzlinu náhodou nahmatáte, netreba hneď prepadať panike. Sú totiž miesta, kde sú uzliny aj voľne hmatateľné, napríklad na krku, v slabinách a v podpazuší. Varovným signálom je ich zväčšenie a bolestivosť pri dotyku. Znamená to, že lymfatický systém v danom mieste bojuje s infekciou. V takomto prípade je už vhodné navštíviť lekára.

Najdôležitejšou funkciou lymfatického systému je chrániť telo pred baktériami, vírusmi, chemikáliami, rádioaktívnymi látkami, plesňami a chorobami.

Jednoducho povedané, lymfatický systém možeme charakterizovať ako čističku odpadov v našom tele. Jeho oslabenie predstavuje otvorenú bránu pre škodlivé látky, baktérie a vírusy do tela.

Ak lymfatický systém nefunguje správne, prejaví sa to napríklad ako:

-       rôzne kožné a estetické problémy - akné, opuch očí,

-       celková únava tela a podráždenosť,

-       oslabená imunita,

-       zápaly v tele,

-       opuch končatín,

-       celulitída,

-       bolesti hlavy,

-       a v najhoršom príprade, rakovina.

Za poruchy lymfatického systému je zodpovedných niekoľko faktorov. Dôležitú úlohu zohráva strava a pitný režim. Z jedálnička by ste mali vynechať potraviny, ktoré prirodzene zahlieňujú organizmus. Ide najmä o červené mäso, potraviny obsahujúce nasýtené tuky, umelé látky ako chemikálie, farbivá a konzervanty, mliečne produkty a cukry. K zhoršeniu stavu výrazne pomáha aj stres, nezdravé diety, nedostatok pohybu a nedoliečené choroby. Negatívny vplyv majú cigarety a alkohol.

Ak chcete podporiť činnosť lymfatického systému podľa orgánových hodín, telo by ste nemali zaťažovať ráno a popoludní. Vtedy je totiž aktívne hrubé črevo a slezina.

Ako podporíte správne fungovanie lymfatického systému?

  1. Pite čistú vodu a kvalitné čaje, vyhýbajte sa sladeným, umelým nápojom. Všetky tie farebné a pre niekoho chutné nápoje sú plné umelých cukrov, konzervantov a farbív. Výsledok je zaťaženie lymfatickému systému a tomu sa predsa snažíme predísť. Naopak, čistá voda podporuje tok lymfy a čaje pomáhajú telo detoxikovať. Vyskúšajte kvalitný zelený čaj alebo čaje zo žihľavy, fenykla, prasličky, či šalvie.
  2. Zmena jedálnička. Vyhýbať by ste sa mali rafinovaným cukrom, umelým konzervantom, farbivám, chemicky ošetreným potravinám či nezdravým tukom. Všetky tieto prvky zbytočne zaťažujú lymfatický systém, ktorý potom nedokáže správne bojovať voči mikroorganizmom a toxickým látkam.

Aké potraviny naopak podporujú správne fungovanie tohto systému?

-       listová zelenina - kel, brokolica, šaláty, kapusta,

-       mrkva, červená repa a kukurica,

-       ovocie - najmä citrusové plody,

-       zázvor, cibuľa, cesnak a chren,

-       čerstvé bylinky,

-       bylinné extrakty,

-       orechy a semená,

-       koreniny - škorica, kardamon, rasca, čierne korenie,

-       himalájska soľ,

-       kvalitné oleje - najmä ľanový a tekvicový, či panenský olivový olej,

-       spirulina, chlorela a zelený jačmeň

-       slzovka, pohánka a strukoviny,

-       ryby a morské riasy,

-       kokosové potraviny - kokosová voda, olej, mlieko.

  1. Obmedzte pečené pokrmy, zamerajte sa na čerstvé a dusené jedlá.
  2. Masáž, sauna alebo horúci bylinkový kúpeľ. Z času na čas si doprajte lymfatickú masáž tela, ktorá pomáha naštartovať tok lymfy a detoxikuje. Ak si na ňu netrúfate, pomôže vám obyčajný horúci kúpeľ s bylinami a soľou.
  3. Pohyb. Pravidelný pohyb tiež pomáha prúdeniu lymfy v tele. Nezúfajte, nie je potrebné zaťažovať telo ťažkými kardio cvikmi. Zo začiatku úplne postačia prechádzky, turistika, plávanie, joga alebo čokoľvek, čo vás jednoducho baví.

 

Je jasné, že lymfatický systém a jeho správnu funkciu je nutné podporiť. Tento jedinečný systém je totiž pre telo nenahraditeľný. Osvojenie si zopár tipov z tohto článku vám môže pomôcť cítiť sa lepšie a zdravo. Prečistíte organizmus, navrátite mu silu a energiu, podporíte imunitu, zlepšíte kvalitu pokožky a odvrátite zavážnejšie ochorenia. A povedzme si pravdu, v prostredí, v ktorom dnes žijeme, je to viac ako nutné!

---

Pre Babičkinu záhradu napísala Dominika S.

Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa